Staropolski piernik dojrzewający cz.1 – przygotowanie ciasta

124 kliknięcia
23.11.2013
blog: Kulinarne Wariacje

Przepis: Staropolski piernik dojrzewający cz.1 – przygotowanie ciasta

W dawnej Polsce piernik świąteczny zaczynało się piec grubo miesiąc wcześniej, przed nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia. Ciasto powinno bowiem leżakować przez okres co najmniej trzech tygodni. Podczas tego okresu czasu w cieście zachodzi bowiem fermentacja. Dopiero po upływie tego czasu piekło się go i odstawiało na kolejne kilka, kilkanaście dni, aby ciasto zmiękło. Następnie gotowy piernik przekładało się powidłami lub...

Zobacz także przepisy na:

    Marzena
    Marzena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Bakeholic
    Staropolski Piernik Dojrzewający

    Staropolski Piernik Dojrzewający 2515

    Pyza
    Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Smaczna Pyza
    Piernik staropolski długo dojrzewający

    Piernik staropolski długo dojrzewający 889