Wegańska pastiera napoletana (także w wersji bezglutenowej!)

89 kliknięć
01.04.2015
blog: miejscy roślinożercy

Przepis: Wegańska pastiera napoletana (także w wersji bezglutenowej!)

Pastiera jest typowym włoskim ciastem wielkanocnym, rodem z Neapolu, z którego zresztą pochodzi wiele innych słynnych słodyczy. Trochę przypomina sernik na kruchym spodzie, z nadzieniem złożonym z ricotty, pszenicy i czasem jeszcze budyniowego sosu, który skleja wszystko razem. Dodatek zboża symbolizuje obfitość i pomyślność. W wersji bezglutenowej pszenicę zastępuje się białą kaszą gryczaną. Pomysł z kaszą mi się spodobał, bo...

Zobacz także przepisy na:

    Udus.pl
    Udus.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Uduś.pl
    Pudding jaglany (wegański, bezglutenowy)

    Pudding jaglany (wegański, bezglutenowy) 109