Włoskie zabajone

440 kliknięć
28.01.2014
blog: po prostu gotuje.

Przepis: Włoskie zabajone

Ten deser powstał przypadkowo –  pewnego dnia franciszkanin Pascual Baylòn rozbił przypadkowo dwa jaja. Czym prędzej wrzucił je do miski i, aby nic się nie zmarnowało, postanowił dodać do nich cukier i kroplę wina marsala. Miksturę ubijał w kąpieli wodnej, aż do otrzymania aksamitnego kremu.U nas zabajone (zabaglione) są znane głównie w postaci lodów o tym smaku , ale warto wypróbować tradycyjny przepis. Jeśli nie mamy sycylij...

DODANO DO 1 zeszytu:

Zobacz także przepisy na:

    Venidle
    Venidle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Venidle
    Deser zabajone

    Deser zabajone 318

    ada chs
    ada chs Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    po prostu gotuje.
    Włoskie zabajone

    Włoskie zabajone 440

    Joanna Komorowska
    Joanna Komorowska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Apetyt Na Kuchnię
    Zabajone mango

    Zabajone mango 140

    cucinare
    cucinare Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    cucinare
    Zabajone

    Zabajone 187

    tanasza
    tanasza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    tanasza
    zabajone z owocami

    zabajone z owocami 149

    yorki
    yorki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    My man's kitchen
    Zabaglione, zabajone

    Zabaglione, zabajone 240

    Kinga
    Kinga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Kuchnia obłędnie zdrowa
    Sernik  zabajone

    Sernik zabajone 211

    KUKBUK
    KUKBUK Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    KUKBUK
    Zabajone z karmelizowanymi pomarańczami

    Zabajone z karmelizowanymi pomarańczami 87

    Fotokulinarnie
    Fotokulinarnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Fotokulinarnie
    Zabajone

    Zabajone 384