Powrót do listy zeszytów

Zeszyt
http://joanna-gotuje.blog.pl/

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM 26 listopada 2015 SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM W SOSIE WŁASNYM Polecam szybką w wykonaniu i bardzo smaczną sałatkę sprawdza się jako przystawka ale również jest dobrym pomysłem jako pożywne śniadanko lub kolacja. Świetnie smakuje z grzankami, można ja zabrać do pracy na drugie śniadanie. Polecam Choć wiele osób uważa, że produkty z puszki są pełne szkodliwych konserwantów, nadal po nie chętnie sięgamy. Jednak nie taki diabeł straszny, jak go malują. Okazuje się, że wystarczy po prostu świadomie kupować tuńczyka w puszce, sprawdzając jego skład. Cena nie zawsze odgrywa tu rolę dobrego filtra – coraz częściej nawet znani producenci próbują nas „oszukać”, dodając do naszej ryby niechciane dodatki. Warto zatem czytać etykietki i sięgać po produkty w sosie własnym. Powód jest prosty – zarówno do oleju, jak i do wody, często dodaje się więcej substancji, aby tuńczyk nie stracił za wiele smaku. W przypadku sosu własnego, nie dość, że ryba smakuje wyśmienicie, to jeszcze jest mało prawdopodobne, że się czymś zatrujemy. Warto tylko pamiętać o jednym – nie da się produkować żywności bez jakichkolwiek konserwantów. Dlatego nie szukajmy produktów, które ich nie posiadają, lecz takich, które posiadają te mniej toksyczne związki. SKŁADNIKI: Puszka tuńczyka w sosie własnym, (ale oczywiście można użyć w oleju roślinnym) Pół puszki kukurydzy konserwowej Szklanka sera żółtego Mała cebula (można bez) 2 średniej wielkości ogórki kiszone z własnej spiżarni 2 łyżki majonezu mu 012 mu 009 WYKONANIE: 1. Tuńczyk odsączam z zalewy i wykładam do naczynia 2. Odsączoną kukurydzę dodaję do tuńczyka 3. Ogórki kiszone i cebulę kroimy w kosteczkę 4. Dodajemy starty ser i majonez 5. Wszystko razem mieszamy i gotowe Smacznego!!! Joanna-Gotuje

 
Brak przepisów