Powrót do listy zeszytów

Zeszyt
Łazanki z makiem

Składniki: CIASTO: 3 jaja mąki tyle, ile zabiorą sól FARSZ: 30 dkg maku 1 szklanka wody 1 szklanka mleka orzechy włoskie, migdały, rodzynki, suszone morele, figi miód cukier cukier waniliowy 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Ciasto wyrobić jak na makaron. Cienko rozwałkować. Pozostawić do przeschnięcia. Kroić na kwadraciki o boku 1 cm. Zagotować mleko z wodą. Wsypać mak i pozostawić, aby się dobrze zaparzył (10-15 min). Zaparzony mak zemleć. Na patelni rozpuścić masło. Dodać posiekane bakalie. Dodać 2 łyżki miodu, cukier waniliowy i mak. Dosłodzić do smaku. Ugotować łazanki. Polać zezłoconym masłem, dodać makowy farsz. Wymieszać. Smacznego !

 
Brak przepisów